Jak vybrat doutník ?

Zde se pokusíme poradit, jak co nejlépe vybrat doutník. Vězte, že valná většina doutníků nabízená na těchto stránkách je ručně vyrobena. Vyjímkou jsou určitě cigarillos (doutníčky), které jsou vyráběny strojově, podobně jako cigarety. V případě, že patříte mezi začátečníky, vybírejte doutníky slabší chuťové síly (více níže v tabulce) a zkoušejte různé tloušťky a velikosti a spíše levnější doutníky, nebo doutníky s průměrnou cenou cca 300 Kč za kus. Do budoucna se nebojte zkoušet i chuťově silnější doutníky, přes střední kategorie až k nejsilnějším.

Velikost doutníku většinou nemá vliv na chuťovou sílu doutníku ale samozřejmě na dobu kouření. Někdo si dá rád dopoledne kratší doutník cca na 20 min., samozřejmě něco jiného je doutník na cca 60 min. – to je potom krásný večer.

Určitě si nezapomeňte si dělat poznámky, který doutník vám chutnal a který méně, nebo je možné si schovávat aspoň doutníkové prstýnky těch, co chutnali.

Ovšem pokud již nyní máte oblíbenou značku a velikost doutníků, je dobré občas zkusit i něco jiného – jak asi víte, vše je o zkušenostech.

Pokud budete vybírat doutník jako dárek, neuděláte chybu, když zvolíte chuťově slabší doutník, maximem by měla být střední kategorie. Samozřejmě toto platí, pokud neznáte oblíbené doutníky obdarovaného. 

A pokud se v doutníkovém světě neorientujete a ani nechcete, když jako dárek vyberete např. Romeo y Julieta Wide Churchill nebo Montecristo Edmundo, obdarovaný bude vždy potěšen.

Navíc je možné vybrat doutník zabalený v hliníkové tubě, která doutník chrání před poškozením, navíc funguje jako malý dočasný humidor. Pokud byste si chtěli být jisti, aby doutník vydržel ve správné kondici, lze zakoupit tzv. vlhčící sáček – ten udrží požadovanou vlhkost 3 měsíce.

Jednou z vlastností kubánských doutníků jsou bílé tukové skvrnky – vypadající jako bílý prášek, který je možno štětečkem, či jemným hadříkem setřít. Rozhodně nemají negativní vliv na kvalitu doutníku, naopak často jsou znalci vyhledávány. Zjednodušeně řečeno, bílý prášek dokazuje, že doutník stále dozrává.

Něco jiného je ovšem zelená plíseň. Takto zbarvený doutník ukazuje na špatné skladování, při kterém byl doutník vystaven vysoké teplotě, velké vlhkosti a málo větranému humidoru.

A když se doutník kupuje jako dárek, není od věci přikoupit doutníkové zápalky, či cutter (ořezávač) a zapalovač – nejdříve v levnějších verzích a někdy do budoucna vybrat i dražší varianty tohoto příslušenství. 

A krátce k humidorům, pokud chcete dlouhodobě doutníky uchovávat doma, či například na chatě, je vhodnější temné prostředí, kde je cca 65% vlhkost a stálá teplota, ideálně cca 19 – 20 ºC. A k tomu právě v našich zeměpisných podmínkách slouží humidory. Ty mohou být velké průchozí, obvykle ve speciálních prodejnách, v domácích podmínkách postačí skříňový, či stolní velikost.

To je ve stručnosti vše základní, co je potřeba ke koupi doutníku. Když se budete chtít zajímat více o doutníky, historii jejich výroby, pěstování tabáku apod. existují krásné knihy, i v češtině, nebo se dá samozřejmě čerpat na internetu.

Chuťová síla doutníků

FULL MEDIUM TO FULL MEDIUM LIGHT TO MEDIUM LIGHT
SILNÝ STŘEDNĚ SILNÝ STŘEDNÍ STŘEDNĚ JEMNÝ JEMNÝ
COHIBA BEHIKE COHIBA (CLASSIC) COHIBA (SIGLO) SAN CRISTOBAL HOYO DE MONTERREY
PARTAGAS MONTECRISTO ROMEO Y JULIETA H. UPMANN RAFAEL GONZALES
BOLIVAR CUABA QUINTERO POR LARRAŇAGA GUANTANAMERA
SAINT LUIS REY VEGAS ROBAINA TRINIDAD REY DEL MUNDO QUAI DE ORSAY
RAMON ALLONES JOSE L. PIEDRA PUNCH TROYA
VEGUEROS JUAN LOPEZ LA GLORIA CUBANA BELINDA
CABAŇAS DIPLOMATICOS MONTECRISTO OPEN